wtorek, 23 lutego 2016

Białko serwatkowe czy sojowe?

Na rynku możemy obecnie kupić zarówno białko serwatkowe, jak i białko sojowe. Oba te produkty mają swoich zwolenników oraz przeciwników, dlatego czasami wprost trudno określić na który z nich powinniśmy się zdecydować. Z całą pewnością jeżeli chcemy zbudować swoją masę mięśniową, musimy regularnie ćwiczyć oraz trenować. Dodatkowo powinniśmy stosować także adekwatną dietę. W tej sytuacji musimy zdecydować się na białko serwatkowe, które to znakomicie uzupełni naszą codzienną dietę, a także wspomoże wysiłki fizyczne. Jednakże zarówno białko serwatkowe jak i białko sojowe posiada liczne zalety i walory. Jednakże przyjmując oba produkty musimy mieć na uwadze to, aby przyjmować je z ograniczeniami, dzięki czemu pozytywnie wpłyną na nasz organizm i nie będą cechować się żadnymi skutkami ubocznymi. Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje powstaje z serwatki. Dzięki temu posiada w swym składzie szereg aminokwasów, dzięki którym możliwe staje się budowanie masy mięśniowej. Jednakże musimy mieć na uwadze, że można ona zawierać nieco laktozy, co z kolei powoduje, że uważać na tą odżywkę muszą alergicy. Zamiast całkowicie zrezygnować z suplementacji białkiem, możemy wybrać tak samo dobre, lecz korzystniejsze dla alergików rozwiązanie.

Białko sojowe dla alergików


Z całą pewnością jeżeli nie tolerujemy laktozy powinniśmy sięgnąć po białko sojowe. Dzięki temu nie będziemy mieć żądnych dolegliwości żołądkowych a jednocześnie będziemy budować naszą masę mięśniową, oraz wspomożemy skuteczność treningów. Prezentowane białko sojowe jest podobnie jak serwatkowe produktem, który to znakomicie wspomaga rozwoju masy mięśniowej. Zaletą jego jest to, że cechuje się pochodzeniem roślinnym, a tym samym zawiera w sobie również szereg aminokwasów, jakie to świetnie wspomagają nasz trening. Jeżeli zastanawiamy się czy przyjmować białko sojowe oraz czy jest ono bezpieczne dla naszego organizmu powinniśmy mieć na uwadze, że owszem, ale wówczas kiedy stosujemy go ostrożnie i zgodnie z zaleceniami lekarza lub też producenta. Białko sojowe ma szereg zalet, jednakże ma też jedną wadę. Jest nią to, że może w sposób negatywny wpływać na gospodarkę hormonalną. Jeżeli więc stosujemy nadmierną ilość tego białka zamiast pozytywnych efektów, osiągniemy negatywne. Zatem zanim zdecydujesz się jakie białko wybierzesz musisz samodzielnie określić jakiego białka potrzebuje twój organizm. Czy ma być to białko serwatkowe, zawierające laktozę, czy też białko sojowe które ma pochodzenie roślinne i nie ma w nim laktozy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz